Olej lniany – zdrowie w każdej kropli

Len jest rośliną włóknistą, której właściwości doceniano już w starożytności. Pierwsze opisy lnu pochodzą z Babilonii. Roślina ta jest także opisana w Biblii. W rejonie Morza Śródziemnego len rozpowszechnili Fenicjanie. Następnie len zagościł w Europie. Podczas badań archeologicznych len znaleziono także w Biskupinie. Len wykorzystywany jest na wiele sposobów. W przemyśle odzieżowym, spożywczym, kosmetycznym, w budownictwie. Każda część rośliny ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach.

Olej lniany nie tylko w kuchni

Olej z ziaren lnu ma zastosowanie kulinarne. Jest traktowany zarówno jako składnik sosów i dressingów. Poprzez swój smak, lekko orzechowy doskonale się sprawdza także jako dodatek do kanapek w stylu włoskim, czy jako przyprawa do zup lub sosów. Należy przy tym pamiętać, że oleju lnianego nie wolno gotować, a jako dodatek dodawać do wystudzonych dań. Olej lniany ma nie tylko walory smakowe. Przede wszystkim jest bogatym źródłem kwasu omega-3, który wspomaga nasz serce, jest doskonałym antyoksydantem. Posiada także zdolności regulujące nasz system nerwowy, łagodzi stany zapalne i obniża zawartość cukru we krwi. Olej lniany tłoczony na zimno to także kosmetyk. Dzięki swoim właściwościom regularnie nakładany sprawi, że nasze włosy staną się miękkie i świetliste. Dzięki temu, że bardzo szybko się wchłania i nie jest tłusty, jest idealny jako środek do poprawy kondycji naszej skóry.

Jaki olej wybrać?

O jakości oleju lnianego decyduje ziarno, z którego jest produkowany. Dokonując wyboru, zwracajmy uwagę na datę ważności do spożycia. Na warunki przechowywania w sklepie. Niestety olej lniany, dzięki temu, że nie jest rafinowany, ma w sobie wiele składników, które są delikatne i krótkotrwałe. Dlatego powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, z daleka od światła słonecznego. Wybierajmy mniejsze opakowania, aby otarta butelka długo nie stała po otwarciu. Wybierajmy producentów, którzy opierają produkcję na ekologicznych uprawach i mają doświadczenie w produkcji olejów z roślin nieprzemysłowych.